Het Bloed Van De Zwaan - Hugo Luijten

Gepubliceerd op 19 juni 2022 om 12:32

Februari 1929. Düsseldorf wordt opgeschrikt door een reeks moorden, op zowel mannen, vrouwen als kinderen. De slachtpartijen zijn even afgrijselijk als raadselachtig, want waar is het bloed van de slachtoffers naartoe? Rechercheurs Richard Meisters en Kaspar ‘Piszko’ Piaszkowski krijgen de taak om de moordenaar op te sporen. Verdachten en getuigen komen en gaan, maar de sadistische beul houdt niet op. Pers en publiek worden ondertussen hysterisch en eisen het uiterste van de tot het uiterste getergde rechercheurs. Het wordt een race tegen de klok om de rust in Düsseldorf te laten terugkeren.

 

Titel: Het bloed van de zwaan 
Auteur: Hugo Luijten 
Uitgeverij: Pelckmans 
Publicatiedatum: 12 juli 2022
Genre: (Historische) thriller 
Beoordeling: 4 sterren
ISBN: 9789464014594 

Recensie

Namens Thrillerlezers! werd ik op Instagram benaderd of ik het nieuwste boek van Hugo Luijten wilde lezen en recenseren. 
Nadat ik de flaptekst had gelezen was eigenlijk mijn eerste gedachte dat ik het boek niet zo snel zelf zou kopen, maar de flaptekst wist mij toch ook wel te triggeren om het boek te gaan lezen. 

 

Maar dan een recensie schrijven over dit boek. Normaal schrijf ik altijd vrij makkelijk recensies, omdat ik bijna altijd wel een duidelijke mening heb over een boek. Dat lag bij dit verhaal toch net even wat anders.

Er gebeurd zoveel in dit verhaal dat ik eigenlijk woorden tekort kom om een recensie over dit boek te schrijven, maar toch ga ik het proberen. 

 

Zoals de flaptekst al omschrijft wordt je in dit verhaal meegenomen naar het Düsseldorf ten einde van de jaren 20 en begin jaren 30 van de twintigste eeuw. In deze tijd worden er in Düsseldorf een flink aantal moorden gepleegd. 
De moorden zijn nogal mysterieus te noemen, omdat er geen enkel spoor bloed van de slachtoffers te bekennen is. 

 

Je leest dit verhaal vanuit meerdere personages in het vertel-perspectief, onder andere vanuit de dader, Peter Kürten. Dit maakte dat het voor mij direct aanvoelde als een boeiend en meeslepend verhaal. 

De schrijfstijl van dit verhaal vond ik namelijk wel bijzonder. Omdat zich in het vroegere Düsseldorf afspeelt zijn er bepaalde benamingen en dergelijke niet helemaal van deze tijd. Doordat de personages zich afwisselde bleef de schrijfstijl wel gelijk, maar werd het niet eentonig. Ik denk als ik vanuit één personage dit verhaal had moeten lezen dat ik het wellicht niet uit gelezen had, omdat ik het te overweldigend vond. 

Om verder te gaan met de personages van dit verhaal: deze vond ik heftig, maar erg goed. Vooral het personage van Peter vond ik gruwelijk. 

Ik kon geen enkele sympathie voor hem opbrengen, maar toch maakte hij dit verhaal wel helemaal compleet.

Ik vind het altijd wel boeiend in een verhaal om vanuit de badguys te lezen. En geloof me, Peter is een echte badguy. 

Bij de rechercheurs kwam juist weer wat meer humor naar voren. Wel raakte ik hier af en toe de draad van het verhaal kwijt. 
Ik vond bij de gedeeltes van de rechercheurs dat er juist soms weer teveel personages in de gedeeltes zaten.

Ik was af en toe een beetje kwijt wie nu welke rol had en waarom. Gelukkig vond ik de personages van Meister en Piszko wel beter neergezet en was hun rol in het verhaal ook vrij duidelijk. 

Wat mij het meest verbaasde aan dit verhaal, of beter gezegd wat ik me het meeste afvroeg: hoe heeft Peter zo lang door kunnen gaan met deze moorden zonder ook maar één keer gepakt te worden?

Ik vond het meest bizarre ook nog dat dit verhaal gewoon volledig op de waarheid gebaseerd is. 

Ik  heb mezelf namelijk meerdere malen de vraag gesteld: "Hoe kan iemand zo zijn?"

Wat verder enorm in het verhaal naar voren kwam is dat Hugo zich erg verdiept heeft in het onderwerp van dit boek. Dit is niet zomaar een thriller, maar een enorm goed en met passie geschreven verhaal. 
Als je namelijk op Google Peter Kürten opzoekt krijg je namelijk vergelijkbare informatie te zien als met wat je in dit boek leest. 

 

Ik wil deze recensie afsluiten met dat ik wel bij mijn mening blijf dat ik dit boek zelf niet snel zou kopen. Het verhaal vond ik gruwelijk en geweldig beschreven, maar voor mij was het ook weer overweldigend en had ik soms wat moeite om sommige dingen op me in te laten werken. 
Dit boek krijgt van mij dan ook 4 sterren. Ik houd namelijk enorm van een uitgebreide schrijfstijl en vele personages alleen was het op dit vlak misschien soms net iets teveel van het goede.

Desondanks wil ik Hugo bedanken voor het schrijven van dit gruwelijke verhaal. 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.