Het recept van dromen - Farina Eden

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 06:30

Het jaar is 1865. Hanna maakt in de zeepziederij van haar vader al op jonge leeftijd kennis met de kneepjes van het zeep maken. Ze heeft talent en frisse ideeën, maar die worden door haar vader weggelachen. Als vrouw maakt ze geen enkele kans om serieus genomen te worden. Dat houdt haar echter niet tegen, en in het geheim ontwikkelt ze nieuwe recepten voor heerlijk geurende zeep.

Wat ze ook geheimhoudt is haar liefde voor Louis, de zoon van de dokter. Als hun relatie door allerlei intriges in gevaar komt en haar broer ernstig ziek wordt, komt haar hele bestaan op losse schroeven te staan. Maar Hanna besluit te vechten – voor haar liefde én voor haar droom ooit een eigen zeepmakerij te hebben.

 

 

Titel: Het recept van dromen
Originele titel:  Die Rezeptur der Träume
Auteur: Farina Eden
Serie: De vrouwen van de zeepmakerij - Die Seifenmanufaktur 

Uitgeverij: HarperCollins Holland 
Publicatiedatum: 8 juni 2022
Genre: Historische roman
Beoordeling: 4 sterren
ISBN: 9789402710465

 

 

Recensie

Namens HarperCollins mocht ik voor hun Instatour, mede mogelijk gemaakt door Axelle, dit boek lezen en recenseren, waarvoor nogmaals dank. 

 

In dit verhaal maak je kennis met Hanna, een jonge vrouw vol ambities, die helaas door niemand serieus worden genomen omdat ze simpelweg een vrouw is. Hanna geeft alleen niet op en zal vechten voor haar dromen zodat deze op een dag uit zullen komen.

 

Je leest dit verhaal vanuit diverse personages geschreven in het vertelperspectief. Grotendeels draait dit verhaal wel om Hanna, maar ook gedeeltelijk om haar vriendinnen, omdat eigenlijk vele dingen met elkaar verbonden zijn in dit verhaal. 
Vaak ben ik bij meerdere personages waaruit je lees wel fan van een ik-perspectief om meer de connectie te krijgen met personages, maar dit vond ik persoonlijk bij dit verhaal niet storend dat het een vertelperspectief was. Het was voor mij telkens wel duidelijk over welk personage ik op dat moment aan het lezen was. 

Het verhaal heeft een fijne opbouw waardoor je een goed beeld krijgt van de personages en de wereld waarin zij leven.

Dit verhaal geeft ook direct een goed beeld van hoe het leven in de 19e eeuw was, en hoe vrouwen zich in deze tijd staande moesten houden. Door de beschrijving van de kleding die de vrouwen dragen, die vervoersmiddelen van die tijd enzovoorts waande ik mezelf echt in de tijd waarin Hanna en de mensen in haar omgeving leven, 

Hierdoor vond ik dat de personages ook veel diepgang hadden en goed in het verhaal paste. Een bepaald personage kon ik soms wel achter het behang plakken. Niet omdat dit een slecht geschreven personage was, enkel omdat het karakter gewoon verschrikkelijk was.

Je leest ook deels vanuit dit personage. Dit kon ik persoonlijk wel waarderen, omdat er dan ook een beetje "actie" in het verhaal zat. 

Verder vond ik de schrijfstijl zoals hierboven al aangegeven gedetailleerd, maar wel simpel. Ik vond het enkel niet nadelig simpel, maar ik vind het een boek wat onwijs prettig weg leest zonder al te veel poespas. 

 

Het verhaal heeft verschillende elementen die goed naar voren komen zoals liefde, feminisme en vriendschap. Dit zorgde wel voor de afwisseling in het verhaal, zodat het niet alleen over de ambities van Hanna ging. 

 

Het jammere aan dit verhaal vond ik persoonlijk dat het af en toe wel voorspelbaar was. Het einde had ik wel aan zien komen, en sommige andere gebeurtenissen waren voor mij ook niet echt een verrassing. 
Ook vond ik de rode draad over een jonge vrouw met ambities die leeft in een tijd waar vrouwen eigenlijk niets te zeggen hebben niet enorm origineel. Toch heeft de auteur er wel een een goed verhaal omheen geschreven. 

 

De titel vond ik simpel, maar als je het verhaal eenmaal doorhebt wel onwijs pakkend voor het verhaal. 
Zoals in de synopsis al beschreven bedenkt Hanna stiekem allerlei recepten voor nieuwe zeepsamenstellingen. 

Ook bedenkt zij dus verschillende "recepten" om haar dromen te kunnen verwezenlijken. 

 

Het einde van dit verhaal heeft mij ondanks de redelijke voorspelbaarheid zeker wel getriggerd om deel twee bij publicatie ook te gaan lezen. Dit is zeker een serie die ik aan de fans van historische romans zou aanbevelen om zeker eens te lezen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.